Türkiye’deki Akkuyu NGS inşaatının eski yüklenicisi IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., santraldeki işine geri dönecek ve birinci ünite hariç tüm ünitelerle ilgilenecek. Bu durum Akkuyu Nuklear’ın (Rosatom’un %99,2’sine sahip olduğu proje şirketi) raporunda belirtiliyor.

İlk ünite ve beraberindeki tüm binalar için ana yüklenici, Rosatom’un IC Ictas ile sözleşmeyi feshettikten sonra sözleşme imzaladığı TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi olmaya devam edecek. Buna karşılık IC Ictas, Rus holding şirketi Titan-2 ile ortak bir girişimde bulunarak ikinci, üçüncü ve dördüncü güç ünitelerini inşa edecek.

Titan-2 (Rosatom’un bir parçası) ile IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. arasındaki işbirliği anlaşması 2019 yılında imzalandı. Aynı yıl ortak şirket, işin müşterisi olan Akkuyu Nuklear ile bir EPC sözleşmesi imzaladı.

Temmuz ayı sonunda, Akkuyu Nuklear’ın IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile işbirliğini sonlandırdığı öğrenildi. İşbirliğinin sona erdirilme nedeni belirtilmedi.

Türk müteahhit, Rus tarafının eylemlerini hukuka aykırı olarak nitelendirdi. IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Temmuz ayında yapılan ve RBC tarafından elde edilen açıklamada, “Proje müşterisi Akkuyu Nükleer A.Ş. 26 Temmuz 2022 tarihinde gönderdiği bir mektupla taraflar arasındaki sözleşmeyi haksız bir şekilde feshetmiştir, Tıtan2 genel yüklenicisi IC İçtaş İnşaat A.Ş.’nin projedeki statüsü hukuka aykırı bir şekilde sona erdirilmiştir” denildi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Türkiye’nin güney sahilinde Mersin ilinde inşa ediliyor. Bu, Türkiye Cumhuriyeti’nde inşa edilecek ilk nükleer enerji santrali olma özelliğini taşıyor. Rusya ve Türkiye arasındaki anlaşma Mayıs 2010’da imzalanmıştır. Proje, VVER reaktörlü dört güç ünitesinin inşasını öngörmekte ve yap-sahip ol-işlet modeliyle uygulanmaktadır. Her bir güç ünitesinin kapasitesi 1200 MW olacaktır. Dördüncü ünitenin inşaatına 21 Temmuz’da başlanmıştır.